Kestäviä ratkaisuja suomalaisittain

WWF:n uusin ruokasuositus kannustaa rajoittamaan naudanlihan syönnin yhteen kertaan viikossa. Kasviksia ja kotimaista kalaa ja broileria pitäisi puolestaan suosia, että ilmastonmuutos pysyisi kurissa. WWF:n suositus pohjautuu EAT-Lancet ruokasuosituksiin.

Markus Sandell nosti Ylen jutussa esille toisenlaista näkökulmaa. Jutussa oli haastateltu Helsingin yliopiston maatalousekologian professori Juha Heleniusta ja maa- ja kotitalousnaisten kehityspäällikkö Katja Pethmania. Helenius näkemys oli, että sen sijaan että tuijottaisimme yksinomaan kansainvälistä suositusta, olisi hyvä myös keskittyä paikallisuuteen. Helenius myös toteaa, että suomalainen lypsykarjasta suurimmaksi osaksi saatu naudanliha ei ansaitse sellaista ryöpytystä, jonka kohteeksi se on viime aikoina joutunut. Myös Pethman kannattaa jutussa sitä, että kestävyyttä pitäisi tarkastella paikallisesta näkökulmasta.

Olen Heleniuksen ja Pethmanin kanssa tästä samaa mieltä. Kasviksien lisääminen terveyssyistä ruokavalioon on oikein, eikä sitä pidä kiistää, mutta ilmastosyistä kotimaisen ruokatuotannon boikotointi ei ole oikein. Suomalainen ruoka on erittäin ekologista. Se on säädeltyä ja valvottua. Jos alamme omiamme boikotoida, joudumme ojasta allikkoon.

Kestäviä ratkaisuja tehdessä olisi myös hyvä suhteuttaa kansainväliset suuntaviivat paikallisiin oloihin. Kaikki ei kulje samassa suhteessa joka kolkassa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisimme jotenkin huonompia ilmastotalkoolaisia, jos emme tee asioita samalla tavalla kuin muut. Niin kuin mikä tahansa elämäntaparemontti, täytyy nämäkin ilmastotalkoot tehdä yksilöllisesti, jos halutaan saavuttaa kestäviä ratkaisuja.