Kesämökki, ilmastoteko?

Suomalaiset ovat omistusasunto- ja mökkikansaa. Meidät tunnetaan stereotyyppisesti järvenrantamökkeilijöinä, luontoihmisinä.

Meitä on vaivannut viime vuosina paha asuntokupla. Se sijoittuu eteläiseen Suomeen, etenkin pääkaupunkiseudulle. Kaksion hinta pääkaupunkiseudulla sisältää yhden nollan enemmän, kuin omakotitalo haja-asutusalueella. Huonompikin asuintalo pääkaupunkiseudulla on arvokkaampi, kuin parempitasoinen kiinteistö maaseudulla.

Asuntojen arvon vääristymässä voisi olla myös mahdollisuus. Kotimaan matkailun suosio on alkanut varovasti nostaa päätään viime aikoina. Keskustelut ilmastonmuutoksesta ja matkailun vaikutuksista, on nostanut kotimaanmatkailun keskiöön. Kesämökistä haaveilevalle tilanne on sinällään ideaali, että mökki esimerkiksi Itä-Suomesta ei maksa tuhottomia.

Vaikka olemme mökkikansaa, on mökkitilastot olleet hienoisessa laskussa viime vuosina. Voisiko kuitenkin mökki haja-asutusalueelta olla ilmastoteko? Kesälomat idyllisessä maaseutuympäristössä vietettynä kaukoloman sijaan vähentäisi matkailusta aiheutuneita päästöjä ja tukisi kotimaan elinkeinoja.

Meidän tulisi Itä-Suomessa ottaa hyöty irti huokeista asuntojen hinnoista nyt, kun myös yritykset kehittävät etätyömahdollisuuksiaan. Meillä ei ole ruuhkia ja luontoon liikkumaan pääsee kotiovilta. Käännetään hinta-ongelma vahvuudeksi.