Havunvihreää realismia

Keskusta julkaisi kuluneella viikolla eräpoliittisen linjauksensa. Linjauksessa on nostettu kymmenen kohtaa, joita Keskusta pyrkii tulevalla vaalikaudella edistämään. Linjaukseen pääset tutustumaan tästä.

Ilmastopoliittinen ote näkyy linjauksessa vahvasti. Monta hyvää kohtaa tästä eräpuolueemme kymmenestä käskystä löytyy, toki muutamaa olisin muotoillut hieman toisin. Selvää kuitenkin on, että Keskustan linja on perinteinen, luontoa ja suomalaista eräkulttuuria kunnioittava.

Keskustan luonnonläheisyys ja perinteisyys ei kuitenkaan jostain syystä paista valtamediassa, toisin kuin Vihreiden. Sitä ehkä joutuu hieman myös hämmästelemään, miksi median keskiössä vain Vihreät ovat luontoa kunnioittava puolue?

Keskustalaisuus kumpuaa maaseudusta, maataloudesta, metsätaloudesta. Toki keskustalaisuus on paljon muutakin, mutta missä vaiheessa luontosuhde median silmissä erkaantui? The Good Country index –mittaus ja monet muut mittarit kertovat, että Suomessa tehdään asioita oikein. Oikeat asiat pohjautuvat oikeille arvoille, oikeille ratkaisuille. Emme olisi tässä, jos olisimme luoneet yhteiskuntamme arvojen varaan, jotka eivät luontoa huomioi ja kunnioita.

Eräpoliittinen linjaus on hyvä muistutus siitä, että luontoarvot ja realistinen vihreys kantavat hedelmää. Linjauksessa mieltäni lämmittää erityisesti kohta 2: ”Edistämme eränkäynnin, metsästyksen ja niihin läheisesti liittyvien toimintojen tunnettuutta sekä tiedonsaantia niistä”. Keinoiksi on nostettu mm. se, että metsästäjätutkinto voitaisi vapaehtoisuuden pohjalta ottaa osaksi peruskoulun opetussuunnitelmaa. Tämä tapahtuisi 8. luokalla. Tämä lisäisi metsästys- ja erätuntemusta, joka on nuorten keskuudessa vähenemään päin. Metsästystä ja erästelyä saataisi näin myös niidenkin tietoon, kenen lähipiirissä harrastajia on niukanlaisesti. Metsästys harrastuksena on todella monipuolinen. Metsästystä pidetään ehkä liikaakin pelkkänä ampuma-harrastuksena. Tosiasiassa se on paljon muutakin.

Toinen merkittävä on kohta 6 Realistista petopolitiikkaa kansallisilla ehdoilla. Kohdassa nostetaan esille mm. susikannan tiukempi seuranta. Tavoite tulee olla suden kannanhoidollinen metsästys. Susi-tilanne on riistäytynyt käsistä ja suojelu on saanut liian vahvan otteen. Tälle tilanteelle on löydyttävä ratkaisu ja se löytyy kannanhoidosta. Syy hitaasti eteneviin prosesseihin löytyy EU:n luontodirektiivistä, mutta joustoa on tultava tukalaan tilanteeseen ja maalaisjärjen on löydyttävä päätöksentekoon. Tasapaino petoasiassa on unohtunut. Ei ihmisten tule pelätä lemmikkiensä ja perheensä puolesta.

Eräpolitiikka on osa suomalaista yhteiskuntaa ja sillä on vahvat perinteet. Se on myös osa elinkeinojamme, mm. matkailua, se lisää ihmisten luontotuntemusta ja sillä turvataan lajikantojen tasapainoa. Metsästetty liha on myös parasta lähiruokaa, jonka hiilijalanjälki ei kummemmin jälkeä jätä. Metsästys, kalastus ja erästely ovat osa suomalaista kulttuuria joka on turvattava.