Kestävän kehityksen ratkaisuja puusta

Viime viikon keskiviikkona salikeskustelussa syvennyttiin keskustelualoitteeseen ilmastonmuutoksen torjunnasta.

Keskustelu ilmastonmuutoksesta käy kuumana muuallakin, kuin eduskunnassa. Salissa käytin keskustelussa puheenvuoron, jossa painotin realismin tärkeyttä keskustelujen suunnassa. Nostin myös esille mahtavan työn, mitä me teemme metsiemme hyvinvoinnin eteen. Metsiemme hyvinvointi on nyt ja tulevaisuudessa avain maamme hyvinvointiin.

Tämä asia käy myös ilmi keskiviikkona 23.1. julkaistussa The Good Country index –mittauksessa. Mittaus toteutettiin neljättä kertaa ja siinä vertailtiin 153 maata. Mittauksessa laitettiin kaikki mukana olleet maat järjestykseen yhteiskunnalle tuottamansa hyvän mukaan. Suomi oli vertailussa ykkönen.

Mittaus tuo keskusteluun tervetullutta realistista näkymää. Suomessa on myös ideaali tilanne vaikuttaa kestävän kehityksen ratkaisuihin todella paljon, juuri metsien lisäkäytöllä. Hyvä esimerkki tästä on mm. puukerrostalo. Yksi puukerrostalo sitoo hiiltä saman verran, kuin 700 henkilöautoa tuottaa päästöjä vuodessa. Tämä on konkreettinen esimerkki siitä, että mm. puurakentamista tulisi lisätä entisestään.

Järjestän Joensuussa Pohjois-Karjalan oma metsäpäivä –aiheisen tilaisuuden lauantaina (26.1.). Päivä koostuu Lighthouse Joensuu puukerrostalon rakennuksen avoimista ovista, jossa yhtiöni Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy on pääurakoitsijana, sekä seminaarista, jossa paneelikeskustelun muodossa paneudutaan puunkäytön lisäämisen mahdollisuuksiin ja hakkuiden ilmastovaikutuksiin.

Seminaarissa panelisteina toimivat varapuhemies Mauri Pekkarinen, europarlamentaarikko Elsi Katainen, tutkimusylijohtaja Antti Asikainen (Luke), metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola (MTK) ja professori Ari Pappinen (Itä-Suomen yliopisto). Molempiin tilaisuuksiin ovat kaikki tervetulleita.