Kaikki ei ole musta-valkoista

Suomalainen maatalous on ollut ahdingossa jo kauan. Haasteelliset sääolosuhteet viime vuosina ovat kurittaneet viljelijöiden tilannetta entisestään. Keskiviikkona 19.12 Maaseudun tulevaisuus uutisoi, että viljelijät ovat ahdingossaan turvautuneet jo pikavippeihin, selvitäkseen eteenpäin. Maataloustuet puhututtivat myös tänä vuonna, ja esimerkiksi Vihreät niitä kovin vastustivat.

Suomen luonnon tilan uutisointi ei saisi olla näin mustavalkoista. Karjatilallisia viljelijöitä on kritisoitu siitä, miten ne muodostavat ilmastouhan. Ei peltoja viljelyyn ja lihan syönti minimiin, mielellään nollaan. Samaan aikaan se kedoilta poistuva karjatila vähentää luonnon monimuotoisuutta, koska niityt kuolevat.

Samaan aikaan metsäteollisuus myös tuhoaa luontotyyppiä toisensa perään, ja olisi parasta, että metsää ei kaadettaisi, mielellään lainkaan. Mutta kuinkas hiilinielut? Puu kun varastoi hiiltä eniten kovimmassa kasvuvaiheessaan.

Sen sijaan, että suomalaisia maa- ja metsätiloja pidettäisiin uhkana, nähtäisi ne niin kuin kuuluu, mahdollisuutena.
Tänä päivänä palstatilaa saa vain mustavalkoinen uutisointi. Niin suuressa kokonaisuudessa, kuin luonto, ei ole yhtä ja oikeaa ratkaisua ja ääripääratkaisujen uutisoinnin kanssa tulisi olla varovainen. Realistiset ratkaisut eivät monesti ole mustavalkoisia, kuten ei ole luontokaan. Maa- ja metsätalouden sijaan tarkasteluun voitaisi tuoda ylikuluttaminen. Joulun aika ei sitä ainakaan laske.

Toivoisin keskusteluun realismia. Olisi myös hyvä tiedostaa, että Suomi negatiivisesta uutisoinnista huolimatta edustaa luonto- ja ilmastoasioissa edistyksellisyyttä, kun koko maapalloon verrataan. Joulun kunniaksi: annetaan vähintään yksi aineeton lahja enemmän, kuin viime vuonna ja lisätään puurokauhallinen realismia ääripää-ajatteluun.

Rauhallista joulun aikaa jokaiselle!